Geen categorie

5 meestgestelde vragen over fleet management software

Wagenparkbeheerders hebben een flinke taak. De controle bewaren over het wagenpark kan een lastige klus zijn. Wanneer het transport vertrekt is er geen overzicht meer. Daar biedt een fleet management software de beste oplossing voor. Veel bedrijven waarvan de kernactiviteit transport is, of bedrijven die het transport voor hun goederen zelf uitvoeren werken met een dergelijke software. Toch bestaan er altijd nog veel vragen rondom de fleet management software. In deze blog beantwoorden we de … meestgestelde vragen. 

Wat is fleet management software? 

Als eerste zullen we nog iets dieper ingaan op de fleet management software zelf voor degene die hier nog niet eerder van gehoord hebben. Via een fleet management software kunt u uw bedrijfsvoertuigen, ofwel ‘vloot’ live volgen. Het bestaat uit een hardware en software. De hardware is een klein kastje met een ingebouwde tracker die onder het stuur van de auto gemonteerd wordt. Deze zendt informatie naar de software die u op uw computer op kantoor ontvangt. Een fleet management software is nog veel meer dan alleen het volgen van live locaties. Het bevat een breed scala aan functies zoals: voertuigonderhoud, tracking en brandstof management, veiligheidsmeldingen etc. Dankzij het systeem ontvangt u dus een grote hoeveelheid aan data. Hierop kunt u aanpassingen maken dat kan leiden tot kostenbesparing of het waarborgen van de veiligheid van bestuurders. 

Hoe werkt voertuig tracking? 

De GPS data in de voertuigen wordt doorvertaald naar gebruiksvriendelijke kaarten en rapporten. Het enige wat u nodig heeft om de gegevens in te kunnen zien is een account, internetverbinding, software installatie en een computer. 

Wat zijn de voordelen van een fleetmanagement software? 

Fleet management software kent vele voordelen. Een voorbeeld van één van de grootste voordelen is dat u een hoop kosten kunt besparen op bijvoorbeeld het brandstofverbruik. Besparingen op brandstof levert naast kosten ook een bijdrage op aan een beter en schoner milieu. Daarnaast is het ook mogelijk om goedkopere verzekeringspremies af te sluiten. Dit komt doordat het systeem meewerkt aan het optimaliseren van de veiligheid van de bestuurders. Namelijk 30% van de verkeersongevallen wordt veroorzaakt door te snel rijden. Fleet management helpt de bestuurders nauwlettender te zijn op de snelheid. Wanneer er een te hoge snelheid wordt bereikt, of als er te hard door bochten wordt gereden geeft het systeem meldingen af waarop de chauffeur zijn rijstijl kan aanpassen. De logistiek manager heeft ook de mogelijkheid om dit gevaarlijke rijgedrag in te zien. Met behulp van deze gegevens kan hij het personeel coachen en begeleiden. 

Wat is het directe resultaat voor de klant van een fleet management software? 

Een fleet management software helpt ook zeker bij het verbeteren van de klantrelatie. Het transport kan niet alleen gevolgd worden door u, maar het is ook mogelijk om de klanten hier inzicht in te geven. Met behulp van de software kunnen zij hun eigen zending volgen en de verwachte levertijd inzien. Dit schept duidelijkheid zodat de klant precies weet waar hij aan toe is. 

Daarnaast helpt de software altijd bij het kiezen van de snelste route. Staat er file? Dan wordt de chauffeur omgeleid zodat de levering alsnog op tijd aankomt bij de klant. 

Hoeveel kan ik besparen met een fleet management software?

Met behulp van een fleet management software kunt u dus kosten besparen op meerdere fronten. Uit een recente studie is gebleken dat u de meeste kosten kunt besparen op het brandstofverbruik, namelijk wel zo’n 10%. Doordat u onderhoudsschema’s kunt maken en voertuigen daarom altijd op tijd een onderhoudsbeurt krijgen, kunnen verdere complicaties voorkomen worden. Dezelfde studie toont aan dat er op onderhoudskosten 5% bespaard kan worden.