4 december 2021

Zo kies je de computer die het beste bij jou past!

2 min read

Een leven zonder computer of laptop, we kunnen het ons bijna niet meer voorstellen en onze kinderen al helemaal niet. Die zijn opgegroeid in een tijdperk waar de online wereld centraal staat, waar er (bijna) niet meer op papier wordt geschreven en ook de communicatie voornamelijk via deze apparaten verloopt. Maar hebben jullie in huis eigenlijk wel een computer die het beste bij jullie past? Als je dat niet hebt wordt het misschien hoog tijd voor een nieuwe en in dit blog een aantal tips die je daarbij kunnen helpen.

Soort computer

Als we het echt over het apparaat hebben dan zijn de mogelijkheden redelijk beperkt. Je kunt kiezen voor een vaste computer. Dit bestaat uit een beeldscherm en een processor. Meestal gebruik je deze alleen voor thuis (of op het werk als deze daar al staat). En je kunt kiezen voor een losse computer, ook wel bekend als de laptop. Een laptop bestaat uit een geheel en kan eventueel wel mee worden genomen als dat wenselijk is maar dat hoeft uiteraard niet. Er zijn verschillende reden waarom je voor een vaste computer of een laptop kan kiezen maar de voornaamste reden is waarschijnlijk toch wel de mobiliteit. Met een laptop ben je veel mobieler en je kunt hem overal gebruiken waar je wilt. Toch heeft een vaste computer ook zo zijn voordelen. Deze wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt door het gamen. Dus heb je een echte game liefhebber in huis, dan is dit zeker een aanrader. Een game pc samenstellen doe je trouwens tegenwoordig ook heel gemakkelijk zelf. Hierdoor match de computer al helemaal met je eisen.

Besturingssysteem

Er zijn drie soorten besturingssystemen waarvoor je kan kiezen waar je computer op draait. Windows en OS X (Apple) zijn waarschijnlijk het meest populair maar ook Chrome OS wordt steeds vaker gekozen. Het verschil tussen de drie is dat Windows eigenlijk een geschikt is voor ieders budget. Een computer met dit systeem is in iedere prijssegment verkrijgbaar. De computers met OS X zijn over het algemeen iets duurder en werkt dus alleen maar op Apple apparatuur en Chrome OS is daarentegen juist weer een stuk goedkoper. Dit besturingssysteem is echter wel alleen maar geschikt maar de basis taken.

Prijs

Computers zijn al verkrijgbaar vanaf een paar honderd euro maar er zijn ook computers beschikbaar voor duizenden euro’s. Dit hangt van vele verschillende factoren af waaronder dus het besturingssysteem maar ook het werk, de capaciteit, het gewicht, het formaat, de processor, de resolutie van het beeldscherm en noem maar op. Ook kun je kiezen voor allemaal extra’s of juist niet. Laten we het erop houden dat je vanaf 300 euro vaak wel al een redelijke basis computer hebt. Duurder is niet perse altijd beter maar de computer heeft waarschijnlijk wel meerdere opties. Je eens goed verdiepen in de verschillende mogelijkheden kan dus zeker geen kwaad!