4 december 2021

Hoe schrijf je een goede SEO webtekst?

2 min read

Op internet draait alles om zoekmachines. Wanneer heb je voor het laatst een webadres in de adresbalk ingevoerd? Waarschijnlijk type je gewoon ‘ongeveer’ de pagina waar je naar zoekt in plaats van de exacte URL. Google, Bing en andere zoekmachines weten precies wat je bedoelt. Dit komt niet alleen door een heel slim algoritme maar ook zeker door de teksten op webpagina’s. Hoe schrijf je eigenlijk goede SEO webteksten?

Schrijven voor zoekmachines

Zoekmachines werken op basis van een algoritme. Daarin zitten honderden meetpunten om zo de relevantie van een pagina te bepalen voor een specifieke zoekopdracht van een individueel persoon. Om het wereldwijde web te indexeren wordt er gebruikt gemaakt van webcrawlers. Deze crawlers kunnen volledige pagina’s doorzoeken, de manier van scannen is niet langer beperkt tot de metadata. Ze ‘begrijpen’ teksten steeds beter, zo kunnen ze uit de context herleiden of je met het woord ‘roos’ een bloem bedoelt of dat je shampoo wilt verkopen.

Schrijven voor mensen

Het tij is gekeerd als het gaat om teksten voor het internet. Waar het voorheen vooral draaide om de ‘regels’ van zoekalgoritmen is de kwaliteit van teksten nu van veel groter belang. Bezoekers hebben geen behoefte aan misleiding maar aan informatie. Je kunt via ‘clickbait’ naar een pagina worden gelokt maar wat schiet een verkoper hiermee op? Een bezoek zonder verkoop heeft geen waarde voor een winkelier. Webteksten worden niet langer exclusief geschreven voor het zoekalgoritme maar juist voor bezoekers. Mensen van vlees en bloed, want een algoritme zal geen producten afrekenen met iDeal.

De interpretatie van zoekalgoritmen sluit steeds beter aan op de werkelijke behoefte van internetgebruikers. Dit betekent in de praktijk dat teksten steeds meer geschreven worden naar de doelgroep toe dan op een algoritme. Toch zijn er nog steeds diverse richtlijnen van toepassing zoals het gebruik van tussentitels of het aantal woorden op een pagina.

De snelle oplossing naar een goede SEO webtekst

De snelste manier om een goede tekst te laten schrijven die optimaal presteert in Google is eenvoudig; schakel een SEO webtekstschrijver in. Schrijven is namelijk een vak met een onderverdeling in capaciteiten. Zo kan een romanschrijver niet zomaar een technische handleiding schrijven. Niet iedere columnist kan zomaar een webtekst bedenken die gevonden wordt. Er is namelijk naast creativiteit ook kennis nodig van SEO richtlijnen. Daarnaast betreft het vaak commerciële teksten die wervend moeten zijn. Met alleen de juiste grammatica en punctuatie ben je er nog niet. De snelste manier om goede webteksten te publiceren is het schrijven uitbesteden aan een vakkundige schrijver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *