4 december 2021

Wanneer moet je een aandeel kopen en wanneer verkopen?

2 min read

Wanneer moet je een aandeel kopen en wanneer verkopen? Dat is een lastige vraag, want je kunt niet precies voorspellen wat de markt gaat doen. Je kunt aandelen verkopen nadat een bedrijf zijn cijfers bekend heeft gemaakt. Zijn de cijfers beter dan verwacht, dan heb je geluk. Zijn de cijfers slecht, dan gingen veel mensen je waarschijnlijk al voor en maak je mogelijk verlies. Je kunt een aandeel bijvoorbeeld ook kopen voordat de jaarcijfers bekend zijn. Als het verlies dan meevalt, is de kan groot dat de waarde van het aandeel omhoog gaat.

Hoe bepaal je welk aandeel je moet kopen?

Er zijn een aantal factoren die meespelen. Je moet altijd eerst onderzoek doen naar een aandeel. Het is handig om precies te weten hoe het bedrijf ervoor staat en wat een bedrijf aanbiedt. Als je dit weet kun je voor jezelf nagaan of dit een interessante investering is of niet. Ook kun je investeren in sectoren die hard groeien. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld zonne-energie. Je kunt aandelen ook kopen op basis van de koers. Aan het begin van de coronapandemie gingen koersen bijvoorbeeld hard omlaag. Een voorbeeld hiervan is Basic-Fit. De aandelen van dit bedrijf zakten met bijna 40%. De aandelen staan nu echter weer op het niveau van voor de crisis. Had je gebruik gemaakt van deze koerscorrectie, had je dus veel geld kunnen verdienen.

Hoe kun je zo veilig mogelijk beleggen?

Er zijn een aantal manieren om de risico’s van het beleggen te beperken. Je kunt bijvoorbeeld veel aandelen kopen in de vorm van ETF’s. Een ETF is een verzameling van meerdere aandelen. Een voorbeeld daarvan is de VWRL ETF. In deze ETF zitten méér dan 3500 verschillende aandelen van bedrijven uit allerlei branches en afkomstig uit de hele wereld. Met zo’n aandeel ben je natuurlijk een stuk veiliger. Wanneer je een regulier aandeel koopt investeer je in één specifiek bedrijf waar je in gelooft. De kans dat dit bedrijf failliet gaat is natuurlijk een stuk groter dan dat alle bedrijven binnen een ETF het plotseling slecht doen. Kleine veranderingen hebben dan dus grotere gevolgen. Je kunt door een fout van het bedrijf in één keer een groot gedeelte van je geld verliezen. Andersom kunnen de aandelen ook snel in waarde stijgen.

Ben jij van plan om aandelen te kopen?

In dit artikel hebben we een aantal handige aandelen kopen tips genoemd. Ben jij van plan om in aandelen te investeren? Dan hopen we dat bovenstaande tips je geholpen hebben! Investeren in aandelen leer je echter niet van de één op de andere dag. Daarom raden we je aan om je goed in dit onderwerp te blijven verdiepen. Een goede belegger kan erg veel geld verdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *