25 januari 2022

Zo kies en installeer je een nieuwe tv

2 min read

Het kiezen van de juiste tv is niet altijd makkelijk. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je sowieso rekening mee moet houden en daarnaast heb je te maken met een groot aanbod van televisies waar je nog uit moet kiezen. Meestal gaan mensen voor hetzelfde merk als hun huidige tv omdat zij daar aan gewend zijn, maar wellicht sluit een ander merk wel beter aan bij hun wensen. Ook worden de tv’s in Nederlandse huishoudens steeds groter en hebben we vaak naast een tv in de woonkamer ook een tv op onze slaapkamer. Loop bij een willekeurige BCC of Mediamarkt naar binnen en je wordt overspoeld met tv’s. Hierdoor kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Hier lees je meer over tv’s zodat jouw keuze makkelijker wordt.

Hier houd je rekening mee

Als eerst moet je bedenken waar je de tv voor wilt gebruiken. Niet iedereen heeft behoefte aan al die nieuwe features op tv’s. Het is dan natuurlijk zonde als je hier voor betaald en er geen gebruik van maakt. Je kunt natuurlijk gewoon standaard tv kijken, maar als je films en series wilt streamen, sport wilt kijken of willen gamen dan zul je voor iets anders moeten gaan. Ook moet je nadenken over het formaat. De kijkafstand speelt hier een belangrijke rol bij. Als je verder weg zit zul je een groter beeld nodig hebben om de details goed te kunnen zien. Als je juist redelijk dichtbij zit dan kijkt een groot scherm niet prettig. Verder moet je ook denken aan het geluid en de resolutie.

Hoe plaats je de tv?

Je kunt de tv natuurlijk op een tv-meubel plaatsen, maar je kunt deze ook aan de wand hangen. Een tv aan de hand geeft een erg moderne en strakke uitstraling. Door de tv aan een tv-beugel te hangen hoef je het niet op een meubel te zetten. Daarnaast kun je de tv via een draaibare beugel allerlei richtingen op draaien, zodat je overal goed zicht hebt, ongeacht hoe je voor de tv zit.

De tv aansluiten

De tv sluit je aan via een decoder of een CI+ module. In de meeste gevallen sluit je een decoder met een HDMI kabel aan op de tv, terwijl de decoder het signaal door moet krijgen van de COAX kabel. Een COAX-kabel is een tweepolige kabel die het geluid en beeld overbrengt. Bij het aanschaffen van een goede COAX-kabel moet je letten op een hoog frequentiebereik, lage demping en goede afscherming.